Appliceringsmetoder

Handspackling

Dalapro handspackel


Handspackling är en klassisk spackelmetod och effektiv när man ska applicera och släta spacklet på mindre ytor. Spacklet bör läggas på i flera tunna skikt. Torktiden förkortas och hållfastheten ökar jämfört med om man lägger ett enda tjockt skikt. Normalt krävs minst två spacklingar eftersom materialet krymper en aning när det torkar. Som alltid gäller det att anpassa materialvalet till underlaget, till exempel våtrumsspackel i badrum.

Dalapro Handspackel finns i tuber på 200 och 400 ml, burkar på 500 ml och hinkar på 3 liter och 10 liter. Tuberna och burkar lämpar sig för små arbeten när man inte vill släpa på en 10 liters hink.

Handspackel finns till olika underlag och ändamål. Allround passar till de mesta. Högfyllande passar betong. Limmande spackel passar till hörn och skarvar. Våtrumsspackel är ett krav till våtrum.

Snickerispackel passar för snickerier vid till exempel fönster och dörrar. Det finns även utomhusspackel och olika lagningsspackel. Det finns även ett speciellt designspackel som ger en betongliknande yta som man förseglar med en lack i stället för att måla över.

BRA ATT VETA
Vid handspackling används ofta två spacklar med olika storlek. För bredspackling bör spacklarna vara cirka 35 respektive 45 cm breda.
För skarvspackling är spacklar med cirka 15/20 respektive 25/30 cm bredd lagom. Trimma in spackeln genom att böja till hörnen – hur mycket är personligt.