Appliceringsmetoder

Sprutspackling

Sprutspackel


Sprutspackling är en snabb, ergonomisk och lönsam arbetsmetod på större objekt. Otroligt effektiv metod för stora ytor! Metoden används också för strukturspackling av tak, så kallad grängning. Sprutspackel finns i 15-litersssäckar och 15-litershinkar i olika sorter.

Högtrycksspackelspruta – airless.
Högtrycksspackelsprutan finfördelar spacklet utan tillsats av luft och kallas därför allmänt för ”airless”. En sådan maskin är ofta en
kombimaskin, det vill säga att du både kan spruta spackel och färg med samma maskin. Sprutan har hög kapacitet, är tystgående och har en jämn sprutbild som gör det lätt att lägga på i jämna skikt. Den ger minimalt med stänk och sprutdimma. Den vanligaste modellen i Sverige är den så kallade ”Elmyggan”. Till den använder man munstycken 651–661 för bredspackling och grängning. Till skarvspackling på gips bör munstycket minskas till 443.

Högtrycksskruvsspruta – airless.
Det finns flera skruvpumpar på marknaden som är så kallade airless-pumpar. Dessa maskiner är tystgående och behöver ingen luft för att spruta spackel.

 

TIPS!
Det är ofta mer rationellt att spruta än att spackla för hand, även på relativt små ytor. Det gäller framförallt tak som är mycket arbetskrävande att bredspackla för hand. Slätningen gör du då från golvet med hjälp av en takspackel på förlängningsskaft.